ÖNSÖZ

Üniversitelerimizin görevi, ülkemizin ihtiyacı olan üstün kalitede, insan gücü yetiştirmenin yanı sıra, bilimsel çalışma ve araştırma kadroları oluşturmak, bu kadrolara uluslararası bilgi platformunda seçkin bir yer kazandırmaktır.
2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanunu ile üniversitelerimize getirilen yenilikler kapsamında ülkemizin birçok üniversitesinde ön lisans ve lisans öğretimine ilaveten lisansüstü öğretim başlatılmıştır. Bilimsel çalışma ve araştırma kadroları olarak da adlandırabileceğimiz lisansüstü öğrencilik, yüksek lisans ve doktora programlarını içermekte olup, üniversite bünyelerinde kurulan enstitülerce yürütülmektedir. Üniversitelerin bu işlevini, fen, mühendislik ve teknik eğitim dallarında Fen Bilimleri Enstitüleri üstlenir, dolayısıyla üniversiteler içinde çok önemli bir yer tutar.Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsünün bu görevi seçkin öğretim üyesi kadrosuyla en iyi şekilde yerine getirmektedir.
Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 11.07.1993 tarih ve 387 Sayılı Kanun ile kurulmuştur. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Enstitüleri Teşkilat ve İşleyiş Yönetmeliğine göre; 1993 yılında Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Matematik, Fizik, Kimya Enstitü Anabilim Dallarında, 1994-1995 Öğretim Yılında ise; Makine Eğitimi, Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi, Metal Eğitimi Enstitü Anabilim Dallarında olmak üzere 11 Enstitü Anabilim Dalında lisansüstü eğitime başlamıştır.2011-2012 Öğretim Yılı Güz Yarıyılı itibari ile 19 Anabilim Dalında Eğitim-Öğretime devam etmekte olup, Enstitümüze kayıtlı 826'sı Tezli Yüksek Lisans, 541'i Doktora, 629'u Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans ve 91 Tezsiz Yüksek lisans olmak üzere toplam 2087 öğrenciye lisansüstü eğitim verilmektedir. Bugüne kadar 1970 Yüksek Lisans, 309 Doktora, 158 Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans öğrencisi mezun vermiştir.  2011-2012 Öğretim Yılı Güz Yarıyılı itibari ile Enstitü Anabilim Dallarımızda 57 Profesör, 69 Doçent ve 156 Yardımcı Doçent olmak üzere toplam 282 öğretim üyesi ders ve danışmanlık görevi yapmaktadır.
Enstitümüzün amacı, ülkemizin ihtiyacı olan üstün kalitede, bilimsel çalışma ve araştırma kadroları oluşturmak, bu kadrolara uluslararası bilgi platformunda üniversitemize seçkin bir yer kazandırmaktır.